Mozaika
27. březen 2024

Poslechněte si podcast: Recept na životní spokojenost. Wim Wenders vtrhl do českých kin s filmem Dokonalé dny

Hirajama je spokojeným uklízečem veřejných toalet v Tokiu. Jeho dny jsou jeden jako druhý: vstane, dá si kávu z automatu, pečlivě vykonává svoji práci, v pauze fotí listí stromů a slunce, které mezi nimi probleskuje, večer si přečte kousek knihy a jde spát. A tohle všechno s pokorou.

06:37

Mozaika

Vydává: Český rozhlas

Živě moderovaný proud kulturního zpravodajství a publicistiky.

Web

Včera 06:30

Cena prázdnoty. Proč má v prostoru města někdy největší cenu prázdný prostor?

V současné konzumní euroamerické společnosti jsme učeni, že v otázce materiálních statků platí čím více, tím lépe. Víc věcí, větší dům, víc domů. Spatřujeme v tom i reprezentaci úspěchu. Ve skutečnosti má ale někdy větší cenu prázdnota.

Před dvěma dny 06:54

Evergreen i mladá krev. Audiokniha roku ocenila životopis Agathy Christie i akční mikulášský příběh

Absolutním vítězem cen Audiokniha roku za rok 2023 se staly memoáry královny detektivek, kterých se ujala herečka Alena Vránová v režii Michala Bureše. Nahrávka navíc bodovala i ve své kategorii jednohlasé četby. Několikanásobné ocenění získal i audioseriál podle novely Lukáše Csiscelyho Předvečer sv. Mikuláše v režii Petra Gojdy.

Před dvěma dny 14:31

Mefisto Robert Mikluš: Hendrik Höfgen není jen záludný kariérista, hledám v něm i lidské stránky

Faustovský motiv podpisu smlouvy s ďáblem podmiňuje Klaus Mann ve svém románu Mefisto chorobnou ctižádostí. Hlavní hrdina, herec Hendrik Höfgen se kvůli ní zaprodá nacistické ideologii Třetí říše. Mannovo dílo se dočkalo nové dramatizace, kterou na prkna Státní opery v Praze uvedl režisér Marián Amsler. A interpret Mefista – Robert Mikluš, byl s námi ve studiu spolu s herečkou Pavlínou Štorkovou, která v inscenaci představuje jeho ženu Barbaru.

Před třemi dny 04:53

Mordy i kuriozity na Starém Žižkově. Jak hříšní lidé města pražského inspirovali dnešní spisovatele?

Po úspěchu antologie povídek Krvavý Bronx zachycující zločiny brněnského Cejlu v 19. století, se vydavatelství Druhé město rozhodlo navázat podobným souborem z jiné lokality.

Před čtyřmi dny 12:40

Štěpánka Pučálková v Semperoper Dresden. V Kátě Kabanové je ženou, která si nenechá do ničeho mluvit

Na scéně Semperovy opery v Dráždanech má v neděli 28. dubna premiéru Janáčkova Káťa Kabanová. České pěvecké barvy bude hájit mezzosopranistka Štěpánka Pučálková, která vytvoří roli Varvary.

Před čtyřmi dny 28:03

Pracovna: V ateliéru muzikanta, písničkáře, textaře, výtvarníka a blogera Jakuba Königa

Jakub König (1978) se narodil v České Lípě. Studoval scenáristiku na FAMU a později zakončil obor text a scénář na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Od roku 1994 je frontmanem kapely Obří broskev, se kterou vydal tři alba. Od roku 2011 se vydal na sólovou dráhu a vystupoval pod pseudonymem Kittchen v černě zbarvené masce kuchaře.

Před týdnem 15:31

Magnesia Litera 2024. Ceny si odnesli favoriti sázek na Knihu roku Machoninová, Torčík a Matějčková

Knihou roku se stala próza Hella Aleny Machoninové utvářející životní příběh české židovky Heleny Frischerové z fragmentů, vzpomínek i z jiných knih. Literu za prózu získal románový debut Rozložíš paměť Marka Torčíka. S prázdnou neodešla ani filozofka Tereza Matějčková oceněná Literou za publicistiku.

Před týdnem 12:25

Mám rád nedopovězené příběhy. Fotka má nechat lidem prostor pro imaginaci, říká fotograf Birgus

Sugestivní černobílé snímky ze života v Sovětském svazu a jeho satelitech v 70. a 80. letech postavené do kontrastu s fotkami pořízenými v zemích západní Evropy, Ameriky nebo Austrálie. Začala výstava Černá a bílá českého fotografa, kurátora a pedagoga Vladimíra Birguse.

Před týdnem 05:05

Návrat činohry do Státní Opery. Zodpovědnost nese Mefisto

„Vždyť já jsem přece jenom obyčejný herec,“ obhajuje se hrdina nejúspěšnějšího románu německého spisovatele Klause Manna Mefisto. Celosvětovou popularitu mu získalo především filmové zpracování Istvána Szabó s Klausem Mariou Brandauerem v hlavní roli. Ve čtvrtek 18. dubna dramatizace Mariána Amslera znovu, po šestatřiceti letech, otevře Státní Operu v Praze Činohře Národního divadla.

Před týdnem 12:06

Kauza prvního českého teroristy v tanečním provedení. Český hrdina podle Farmy v jeskyni

Lze najít hodnotové ukotvení v dezinformačním chaosu? Choreograf a režisér Viliam Dočolomanský se pro svou inscenaci Český hrdina nechal inspirovat příběhem novinářky Ivany Svobodové, která při svých osobních setkáních s oběťmi dezinformačních kampaní sází na empatii. Novinka tanečního souboru Farma v jeskyni bude mít premiéru 26. dubna v Centru současného umění DOX v Praze.