Na Východ!
28. březen 2024

Poslechněte si podcast: Ukrajinská společnost uprostřed války

Skoro deset milionů lidí uprchlo podle Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky před válkou ze svých domovů. Víc než tři a půl milionu z nich našlo útočiště v klidnějších částech Ukrajiny, dalších bezmála šest milionů hledá bezpečí v evropských státech, včetně Česka. Mnozí z nich se už nikdy nevrátí. Nemají kam.

31:01

Na Východ!

Vydává: Český rozhlas

Podcast Českého rozhlasu Plus zaměřený na postsovětský prostor.

Web

Před dvěma dny 27:03

Postsovětským Orientem. Jak se vyznat ve Střední Asii?

Uzbekistán, Kazachstán, Tádžikistán, Kyrgyzstán a Turkmenistán. Pět středoasijských republik hází laický pozorovatel z Evropy často do jednoho pytle. Ano, pojí je sovětská historie a dnes leží mezi geopoliticky silnými hráči Ruskem, Čínou a Íránem. Dohromady ale mají pořád přes 76 milionů obyvatel a rozlohu skoro jako celá Evropská unie. Každá z těchto zemí má také jinou krajinu a politickou kulturu. Jak se lépe v tomto regionu zorientovat, poradí podcast Na Východ!

Před týdnem 08:24

BONUS: Novinářka bez pudu sebezáchovy. A kdo dokáže poslouchat Na Východ! celý den?

V bonusovém materiálu ke 14. dílu podcastu Na Východ! doporučují Josef Pazderka a Ondřej Soukup jako obvykle zajímavé čtivo a další materiály k tématu ruských médií. Například knihu opoziční novinářky Jeleny Kosťučenkové Moje Rusko nebo dokument Zatracená práce o televizní stanici Dožď. Autoři také děkují věrným posluchačům, kteří prý dokáží poslouchat téměř všechny díly Na Východ! během jednoho dne.

Před 2 týdny 29:07

Zachraňte Evana a Alsu! Novináři a média v současném Rusku

Plošná ruská invaze na Ukrajinu v únoru 2022 dramaticky změnila podobu mediální scény v Rusku. Podle organizace Reportéři bez hranic zakázal Kreml téměř všechna nezávislá média, včetně televizí, rádií a webových stránek. Většina velkých západních médií stáhla ze země zahraniční zpravodaje. Novináři, kteří zůstali, mají velmi omezené pole působnosti a žijí v nejistotě, že mohou být za svoji práci kdykoli obviněni ze špionáže, extremismu a dalších údajných přečinů.

Před 3 týdny 06:02

BONUS: Je to těžké, ale musíme si to připomínat. Ukrajinská společnost uprostřed války

  1. díl podcastu Na Východ! zprostředkoval každodenní realitu Ukrajinců a Ukrajinek ve válečném stavu. Patří k ní vážné problémy, deprese, úzkosti a úmrtí, s nímž se lidé musejí dennodenně vypořádávat.
22. březen 2024 11:19

BONUS: Takzvané volby. Putin popáté prezidentem

Důležité je nahnat k volebním urnám lidi, aby bylo možné vykázat účast – výsledek si už Vladimir Putin a jeho lidé zařídí. Tak rekapitulují Josef Pazderka a Ondřej Soukup hlavní myšlenku prezidentských voleb v Rusku v roce 2024. Co říct k jejich výsledku? Ztratil už staronový ruský prezident soudnost, nebo skutečně věří tomu, že má tak širokou podporu svých spoluobčanů?

15. březen 2024 32:33

Naše čtvrtstoletí s Vladimirem Putinem

Kdo by si vsadil, že v březnových volbách 2024 bude zvolen ruským prezidentem někdo jiný než Vladimir Putin, prodělá kalhoty. Opozice je zdecimovaná, a kdo se přeci jen odváží na nějaký akt podpory, tvrdě narazí. Ve funkci prezidenta nebo premiéra je Vladimir Vladimirovič přitom už 25 let. A proto se ve 12. díle podcastu Na Východ! Josef Pazderka s Ondřejem Soukupem zaměřili právě na tohoto politika.

8. březen 2024 09:34

BONUS: Sibiř obrazem, slovem a tónem

Fotografie se v rozhlasovém vysílání nezprostředkovávají lehce, a tak vás host 11. dílu podcastu Na Východ! Stanislav Krupař navede, kde získat dobrou vizuální představu o krásách i ošklivostech Sibiře na internetu. Velká část bonusového dílu je potom věnována sibiřské hudbě, hlavně hrdelnímu zpěvu, který spustil mezi posluchači Na Východ! další hon za úchvatnými hudebními kousky. Šedesát koní v mém stádu vás nenechá stát!

1. březen 2024 25:41

Pozdravy ze Sibiře. O šamanech, fízlech a chirurzích bez diplomu

Rozlehlá a mrazivá, řídce obydlená, s krásnou přírodou a svébytnou kulturou. Taková je ruská Sibiř. Je to ale také kraj, kam se dřív posílali vyhnanci – v duchu této tradice tu teď bývají internováni političtí vězni. A kde se místní potýkají s alkoholismem a dalšími drogovými závislostmi, se sociálními problémy a deziluzemi z neúspěšného boje za nezávislost. A abychom nezapomněli: díky jednomu politickému příteli si Sibiř oblíbil i Vladimir Putin.

23. únor 2024 01:28:13

Na Východ! ve Vzletu: Žijeme v bublině, v Rusku naše logika neplatí, říkají Procházková a Boháč

Poslechněte si záznam z veřejného natáčení podcastu Na Východ! v pražském kulturním centru Vzlet. Ondřej Soukup a Josef Pazderka se ohlíží za dvěma roky plošné ruské agrese vůči Ukrajině a jako hosty si pozvali kolegy novináře Petru Procházkovou (Deník N) a Vojtěcha Boháče (Voxpot).