Glosa Plus
28. březen 2024

Poslechněte si podcast: Karel Hvížďala: Bohumil Hrabal, křehký rabiát

„Cokoliv jsem napsal, vždycky to bylo psaní v mračnu, nic jiného než touha, posedlá touha psát, ... takové zvracení, taková zpověď toho, co ve mně bylo, co mne ohromovalo, čeho jsem se bál, co jsem ale musel napsat, aby mi bylo líp.“ To jsou slova Bohumila Hrabala z roku 1981.

03:57

Glosa Plus

Vydává: Český rozhlas

Známé osobnosti glosují současné dění.

Web

Včera 02:42

Eva Turnová: Mělkost tuposti

Foťák je většinou to první, co adolescent popadne, když chce umělecky vysublimovat přetlak, ale nemíní si trhat žíly docházkou na kroužek.

Před třemi dny 03:44

Karel Hvížďala: Říkali mu opat chuligán

Jan Anastáz Opasek, opat břevnovského kláštera, dostal přezdívku chuligán v leopoldovské věznici, protože byl veselý, a i kruté poměry ve věznici nezlomily jeho duši. Byl sportovec a psal básně. Od úmrtí legendárního opata uplyne 25 let.

Před čtyřmi dny 03:29

Iva Pekárková: Kde je Milešovka?

Měla jsem štěstí: mí dva kámoši, Jiří a jeho přítelkyně Pavlínka, mě vzali na kytkový výlet. Pro bývalého budoucího botanika jako já to bylo úžasné. Takový návrat do doby před – moment! – dobrými pětačtyřiceti lety, kdy jsem jezdívala na botanické výpravy.

Před pěti dny 03:09

Ondřej Neff: Přemítání u pumpy

Ukazatel benzínu na palubní desce klesl ze tří čárek na dvě. Neznamená to, že jsem na suchu a ještě ani zdaleka nesvítí červená, aby mě varovala, že mě čeká posledních 50 kilometrů a pak šlus. Dvě čárky mě ale k pumpě nasměrují, jsem tak zavedený léta letoucí.

Před týdnem 02:57

Eva Turnová: Pepa má harém

Neznám muže, který by nechtěl mít harém a neznám ženu, která by nechtěla muže ovládat. Neznám muže, který by se chtěl nechat ovládat a ženu, která by chtěla být součástí harému. Ať se tomu říká skrytý matriarchát nebo odkrytý patriarchát, pod rouškou každého harému se skrývá feministické hnutí.

Před týdnem 03:38

Ivan Binar: Kaplička pod lípou

Na prahu lesa stojí prastará lípa, spíš torzo stromu. Pahýly po odřezaných větvích vzpíná k oblakům. Sto let snad měla už před staletími. Ještě však žije, dokáže se každoročně zazelenat a v pravou chvíli obalit květy. Hyperaktivní včelky si z ní odnášejí plná vědra materiálu na výrobu medu.

Před týdnem 03:47

Iva Pekárková: Hříšné pampelišky

Pampeliška je pravděpodobně ta nejúspěšnější květina na světě. Přinejmenším od dob, co člověk začal obhospodařovat krajinu a na mnoha místech zmasakroval lesy. Pampelišky nemají rády stinná místa.

Před týdnem 03:39

Ondřej Neff: Živočišná solidarita

Máme na zahradě jezírko s rybkami. Nejstarším je už hodně přes patnáct let, sám přesně nevím. Těm mladým jsou tři roky, to se jich najednou vylíhlo celé hejno a zbylo jich jedenáct. Staráme se o ně, jak nejlíp dovedeme.

Před 2 týdny 04:20

Karel Hvížďala: Autentická vzpomínka na Karla Kryla

Dnes, 12. dubna, uplynulo 55 let od vydání LP desky Karla Kryla Bratříčku, zavírej vrátka, před 80 lety 12. dubna se Kryl narodil v Kroměříži, zemřel v necelých padesáti letech v Mnichově a 9. září 1969 odjel na písničkářský festival do Waldecku, ze kterého se vrátil až 30. listopadu 1989, a to z našeho domku v Bonnu. Znali jsme se od roku 1968.

Před 2 týdny 04:02

Ondřej Vaculík: Zachraňme „Hlavák“

Dozvěděli jsme se, jak má vypadat nově zrekonstruované pražské hlavní nádraží. Na prvním místě – ze tří vyhodnocených – se umístil projekt dánské společnosti Henning Larsen, který ale u veřejnosti budí rozpaky.