Zprávy ČRo Olomouc
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Přerov a jeho místní část Dluhonice propojí nová cyklostezka za víc než 20 milionů korun

Do stavby nové cyklostezky by se měli letos pustit dělníci v Přerově. Propojí město a jeho místní část Dluhonice. Bude bezmála kilometr dlouhá.

00:25

Zprávy ČRo Olomouc

Vydává: Český rozhlas

Vše, co byste měli vědět o dění v Olomouckém kraji. Aktuální a ověřené informace vám přinášíme každou hodinu po celý týden.

Web

Dnes 01:42

Starostové měst a obcí můžou od jara nakládat s pozemky, které roky blokoval plánovaný kanál

Rodinné domy nebo třeba cyklostezky plánují starostové měst a obcí v Olomouckém kraji na pozemcích, které samosprávám dlouhé roky blokoval zamýšlený kanál Dunaj-Odra-Labe. V loňském roce vláda od projektu upustila. Územní ochrana pozemků přestala platit letos v březnu.

Dnes 01:56

Univerzita Palackého nově nabízí studentům předmět s názvem Wikipedie

Účastníci si taky zkouší zpracovat nebo editovat některá z hesel a s lektorem je publikovat.

Před dvěma dny 02:10

Vedení Beňova na Přerovsku chce získat od církve budovu muzea tamního rodáka arcibiskupa Stojana

Někdejšího olomouckého arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana připomíná nově v jeho rodném Beňově na Přerovsku socha v životní velikosti. Stojí na návsi před kostelem. Slavnostního odhalení se dočká v polovině června. V té době by už obec mohla být novým vlastníkem budovy tamního muzea, které je věnované právě arcibiskupu Stojanovi. O převodu nemovitosti zástupci vesnice jednají s arcibiskupstvím.

Před třemi dny 00:24

V Olomouci zahajuje sezonu muzeum historických vozidel. Na jakou novinku se mohou návštěvníci těšit?

Po zimní přestávce v pátek 26. dubna otevírá olomoucké muzeum historických vozidel Veteran arena. Návštěvníci v něm můžou vidět například ojedinělou sbírku automobilů značky Wikov.

Před třemi dny 03:18

Realitní trh díky zlevnění hypoték opět ožívá. Výjimkou není ani Olomouc, kde je vyšší zájem o byty

V Olomouci znovu ožívá poptávka po vlastním bydlení. Zatímco v předchozích dvou letech se zájem o byty kvůli vysokým úrokovým sazbám a nedostupným hypotékám snížil, teď se trend podle realitních makléřů znovu obrací.

Před třemi dny 01:52

Zimní zahradu nebo učebnu nabízí nová budova v botanické zahradě olomoucké přírodovědecké fakulty

V botanické zahradě Přírodovědecké fakulty olomoucké Univerzity Palackého zahájila provoz nová víceúčelová budova. Její součástí je třeba přednáškový sál a zimní zahrada. Stavba umístěná mezi stromy a záhony vzácných květin trvala tři roky a podle odborníků splňuje přísná ekologická kritéria.

Před čtyřmi dny 02:26

Ředitelka Domova pro seniory v Přerově čelí obvinění z bossingu a šikany. Ta s tím nesouhlasí

Příspěvkovou organizaci Sociální služby města Přerova čeká personální audit. Nařídilo ho vedení města kvůli kauze údajného bossingu v domově pro seniory. Část současných i bývalých zaměstnanců si stěžuje na ředitelku Janu Žouželkovou. Čelí prý z její strany zastrašování a zesměšňování. Ta to ale odmítá. Záležitostí se zabývali i zastupitelé města. Návrh na odvolání ředitelky neschválili s tím, že si počkají na výsledek auditu.

Před pěti dny 00:41

Část jahodové plantáže v Bochoři poničily noční mrazy. Co oblíbené samosběry ve Skrbeni?

Pěstitelé jahod se obávají kvůli nočním mrazům o úrodu. Nízké teploty už poškodily část nakvetlých sazenic například v Bochoři na Přerovsku.

Před šesti dny 01:50

Výjezdový záchranný tým z Mohelnice najde dočasný azyl v Lošticích. V budoucnu by se měl vrátit zpět

V Lošticích na Šumpersku nejspíš začne fungovat základna zdravotnické záchranné služby. Přesunout by se do ní měl výjezdový tým, který ještě donedávna fungoval v Mohelnici. Tamní prostory už ale nesplňovaly hygienické normy a záchranka hledala nové. Vedení Loštic jí nabídlo budovu v areálu technických služeb v Moravičanské ulici.

Před šesti dny 02:22

Členové přerovského Sokola trénují na krajský slet. Připravují se i seniorky, nejstarší má 94 let

Přerovští sokolové mají napilno. Trénují na krajský sokolský slet, který se uskuteční v polovině června právě v Přerově. Na akci se připravují sportovci napříč generacemi včetně těch, kterým je přes devadesát let.