Zprávy ze Severu
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Synagoga v Budyni nad Ohří se po pětileté rekonstrukci otevírá veřejnosti

Synagoga v Budyni nad Ohří na Litoměřicku se po rozsáhlé rekonstrukci otevírá veřejnosti. Celkové opravy stály 24 milionů korun a většinu pokryla dotace z Norských fondů. Synagogu se podařilo zachránit a opravit podle jediné dochované fotografie. Opravený svatostánek teď bude sloužit kulturním akcím.

02:12

Zprávy ze Severu

Vydává: Český rozhlas

Pravidelné zprávy obsahující nejnovější události ze světa, domova a severu Čech.

Web

Dnes 02:15

Pěstitelé ovoce a zeleniny v Ústeckém kraji se vzpamatovávají z mrazivého počasí a sčítají škody

Zemědělci sčítají konečné škody po několikadenních nočních mrazech. Největší ztráty utrpěli pěstitelé ovoce a vinaři. Mrazivé počasí se ale na některých místech v Ústeckém kraji podepsalo také na jiných zemědělských plodinách.

Dnes 02:01

Ve škole v Jirkově našli účinný způsob boje proti záškoláctví – pomáhá jim sociální pedagog

V základní škole Nerudova v Jirkově našli účinný způsob boje proti záškoláctví. Počet dětí s častými absencemi se jim podařilo meziročně snížit až o třetinu. Pomohla s tím sociální pedagožka, která komunikuje s rodinami.

Dnes 02:10

MHD v Ústí nad Labem začne jezdit po nových trasách a s novými čísly

Ve středu 1. května začne v Ústí nad Labem a okolí platit nové číslování linek městské hromadné dopravy. Kromě toho budou mít některé linky i nové trasy. Toho se obávají někteří lidé a firmy, podle kterých se zaměstnanci nedostanou včas do práce nebo naopak ze směn na další spoje. Vedení dopravního podniku to odmítá.

Včera 00:18

V areálu bývalých kasáren Pod Radobýlem v Litoměřicích vznikly dvě nové ulice

Litoměřičtí zastupitelé schválili pojmenování dvou nových ulic. Obě nové adresy vznikly v areálu bývalých kasáren Pod Radobýlem. Jedna z ulic se jmenuje Archivní a druhá nese název Bojovníků za svobodu a odkazuje na historický pomník.

Včera 01:52

V Kyjovském údolí v Českém Švýcarsku otevřeli novou interaktivní stezku

V Kyjovském údolí na Děčínsku se otevřela nová interaktivní stezka. Správa Národního parku České Švýcarsko si pro návštěvníky připravila trasu, která má 11 zastavení a lidé ji mohou vnímat všemi smysly. Stezka je navíc vhodná také pro vozíčkáře.

Před dvěma dny 02:28

Do mateřské školky v Tisé přijelo 20 dětí ze školky v Bad Gottleuba

Tisá na Ústecku a saská Bad Gottleuba jsou od sebe vzdálené jen pár kilometrů. Jejich obyvatelé se pravidelně vydávají na nákupy nebo výlety k sousedům za hranicí. Teď se obě obce pustily do trochu organizovanějších přeshraničních vztahů. Jako první přišly na řadu programy pro děti.

Před dvěma dny 00:21

Ústecký kraj podpoří i letos obchody na malých obcích

Až sto tisíc korun můžou získat provozovatelé obchodů na malých obcích v Ústeckém kraji. Zastupitelé opět schválili vyhlášení dotací v programu Obchůdek. Vlastní žádosti o podporu začne krajský úřad přijímat na začátku června.

Před třemi dny 01:59

Nízkoprahové zařízení Zastávka v Duchcově se zapojilo do Dnů dobrovolnictví

Ještě do neděle 28. dubna potrvají Dny dobrovolnictví. Jsou příležitostí nahlédnout do různých oblastí dobrovolné pomoci a případně si ji vyzkoušet. Zapojila se také zařízení v Ústeckém kraji. Třeba v nízkoprahovém zařízení Zastávka v Duchcově na Teplicku se společně pekla bábovka.

Před třemi dny 02:07

Ve Vaňově by do pěti let mohlo začít vznikat nové přístaviště

Do pěti let by mohla v ústeckém Vaňově začít stavba nového přístaviště. Vyplývá to z plánů Ředitelství vodních cest, které je ve čtvrtek 25. dubna představilo obyvatelům čtvrti krajského města. Lidé z Vaňova při veřejném projednání plány uvítali. Chtějí ale, aby se o lokalitu zajímalo víc i přímo krajské město.

Před třemi dny 01:54

O budoucnosti děčínské loděnice se bude rozhodovat v květnu. Lodním dopravcům by chyběla

České loděnice z Děčína hledají investora, který by firmě pomohl z finančních potíží. Společnost je v úpadku. Minulý týden uplynul termín, kdy se mohli ke svým pohledávkám věřitelé přihlásit. Provoz loděnice je zásadní pro dopravce na řece. Rejdaři se proto s jednatelem loděnic snažili vyjednat podporu ministerstva dopravy. Neúspěšně.